‘In plaats van kerstkaarten’ - winnaars 2020

‘In plaats van kerstkaarten’ - winnaars 2020


Welk initiatief wint 1 van de 4 bedragen van € 250?


De afgelopen feestdagen organiseerden wij alweer voor de 9e keer de eindejaarsactie ‘In plaats van kerstkaarten’. Wij vroegen u uw voorstellen voor goede doelen, initiatieven of onvervulde wensen in te sturen.


Ook dit jaar ontbrak het ons wederom niet aan inzendingen! Opnieuw bijna 100 inzendingen. Het is hartverwarmend om te zien dat er in de Benelux diverse initiatieven ontplooid worden die goede doelen ondersteunen. Wij hebben gekeken naar lokale activiteiten die verbinding creëren, kwaliteit van leven verbeteren of een extra steentje bijdragen aan de zorg rondom de patiënt.


Winnaars 2020


1. Rijnstate ziekenhuis in Arnhem, Nederland met hun inzending ‘Huiskamer en dakterras IC’.


"Oud- intensive care patiënten ervaren vaak maanden na hun ontslag uit het ziekenhuis nog beperkingen in het dagelijks leven. Er kan sprake zijn van verlies van spiermassa, verminderde beweeglijkheid van gewrichten en spieren, coördinatiestoornissen en psychische klachten (posttraumatische stressstoornissen).


Als patiënten vroeg een bewegingsprogramma aangeboden krijgen, is het herstel vaak sneller en beter. Onder andere hierom is het tegenwoordig gebruikelijk om patiënten 'zo wakker mogelijk' op de intensive care te behandelen. Om hieraan nog meer invulling te geven, is het onze grote wens om een speciale huiskamer en dakterras bij de IC/MC te creëren. Hiermee willen we onze patiënten een prettiger verblijf bieden en bijdragen aan beter en sneller herstel.


Om invulling te kunnen geven aan de huiskamer en om het dakterras te maken (dat uiteraard aan allerlei eisen moet voldoen!), hebben we externe financiering nodig. Dit kan namelijk niet vanuit de reguliere ziekenhuisbudgetten worden betaald."


2. Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis Tilburg, Nederland met hun inzending ‘Muziekids’


"We hebben in het ETZ onze Muziekids Studio waar we 365 dagen per jaar met patiënten muziek kunnen maken en/of waar patiënten muziek kunnen beleven. We hebben een mooie ruimte van het ETZ ter beschikking gesteld gekregen en beschikken inmiddels ook over een behoorlijke variëteit aan instrumenten, voor kinderen van alle leeftijden. We hebben muziekinstrumenten voor baby’s die al goed kunnen grijpen, maar ook voor zwaar gehandicapte kinderen. De meeste instrumenten zijn aangeschaft met behulp van donaties. De Muziekids Studio is volledig afhankelijk van sponsoring en donaties.


Het doel van de studio is het ontvangen van kinderen die in het ziekenhuis liggen, die kliniek en/of revalidatiecentrum moeten bezoeken, in een speelse omgeving, om hen zo een moment van ontspanning, plezier en afleiding te bieden, zodat het kind even geen patiënt is.


Door de coronacrisis zijn er heel veel aanpassingen nodig om activiteiten vanuit Muziekids op een veilige manier aan te bieden. Het is fantastisch om te zien hoe gedreven en creatief de studioleiders en de vele vrijwilligers hierin zijn. Denk aan het opnemen en digitaal versturen van een persoonlijke boodschap met een verzoeknummer speciaal voor een enkele patiënt of een team dat het zwaar heeft waardoor heel gericht een hart onder de riem wordt gestoken.


Zoals aangegeven hangt het voortbestaan af van subsidies en giften. Muziek doet in moeilijke tijden zo goed dat het toch niet zo kan zijn dat Muziekids ophoudt te bestaan. Daarom deze aanvraag voor dit bijzondere initiatief!"


3. De Vleugels in Houthulst-Klerken, België met hun inzending ‘De warmste wafels’


Al het ganse jaar moeten onze cliënten door de coronacrisis in hun "kot" blijven. Geen uitstapjes meer met een bezoek aan een tearoom of restaurant voor een pannenkoek of wafel met suiker en koffie. Dit koffiemoment is een hoogtepunt voor veel van onze cliënten. Spijtig genoeg hebben ze dit moeten missen dit jaar. Daarom laten we graag een mobiele wafel food truck naar hen komen om hen te laten genieten van hetgeen ze reeds zo lang moeten missen.


4. CHU Luik, België met hun inzending ‘Receptenboekje voor patiënten met dysfagie’


In ons beroep worden we vaak geconfronteerd met patiënten waarvoor eten geen plezier meer is. Het is namelijk zo dat patiënten met dysfagie eten uit verplichting, ze denken dat een gemixte maaltijd altijd slecht smaakt. Mijn collega Johanne Letihon en ikzelf hadden het idee om een Belgisch receptenboekje te maken, aangepast aan de IDDSI-niveaus. Dit boekje is onderverdeeld in traditionele Belgische gerechten en desserts. De aangepaste recepten zullen geproefd worden door een collega logopedist en een KNO-arts om ervoor te zorgen dat de verkregen texturen goed overeenkomen met de vooropgestelde IDDSI-niveau’s. Bovendien worden alle recepten voorgelegd aan een diëtist die de voedingswaarden zal bepalen. Op deze manier zullen patiënten met dysfagie in staat zijn om de texturen van de maaltijd precies aan te passen aan hun slikprobleem. Dit project zal onze patiënten hopelijk in staat stellen om terug plezier te vindien in het consummeren van hun maaltijd.


Onze rayonmanagers hebben inmiddels contact opgenomen met de winnaars en wij wensen hen veel succes met hun initiatieven.