Onze website ondersteunt deze browser niet  

KMEA Diagnose

Banner

Koemelkeiwitallergie (KMEA) heeft diverse en vaak niet-specifieke tekenen en symptomen, waardoor regelmatig de verkeerde diagnose wordt gesteld of de diagnose pas laat wordt gesteld. Er zijn richtlijnen en tools beschikbaar om de diagnose KMEA in een vroeg stadium te stellen.

DE BEWUSTMAKINGSTOOL COMISS®

Vooraanstaande deskundigen hebben de Cow’s Milk-related Symptom Score (CoMiSS®)1 ontwikkeld, een snelle en gebruiksvriendelijke tool om Health Care Professionals te helpen niet-specifieke tekenen en symptomen die op KMEA kunnen wijzen zo vroeg mogelijk te herkennen en beoordelen.
Meer informatie over CoMiSS®

doctor-filling-out-comiss-form

Instructievideo CoMiSS®

Ontdek hoe eenvoudig het is om CoMiSS® te gebruiken voor het beoordelen en interpreteren van de ernst van niet-specifieke tekenen en symptomen die verband kunnen houden met KMEA, zoals huilen, regurgitatie, diarree, constipatie en dermale en respiratoire symptomen.

Bekijk de instructievideo voor CoMiSS®
comiss-awareness-tool-is-available-in-print-and-online

De bewustmakingstool CoMiSS®

Als u vermoedt dat uw patiënt symptomen heeft die op KMEA kunnen wijzen, gebruik dan de CoMiSS®-tool om de waarschijnlijkheid van KMEA te scoren en te beoordelen.

Symptomen scoren
blue
De diagnose KMEA stellen

DE WEG NAAR DE DIAGNOSE KMEA

Het algemene doel is het diagnosetraject te verkorten en de belasting voor de patiënt te verminderen. Het traject omvat meerdere stappen: het controleren van de symptomen en familiale voorgeschiedenis van de zuigeling; het uitvoeren van diagnostische tests; en het bevestigen van de diagnose met een eliminatiedieet gevolgd door provocatie.

Stap 1
DE SYMPTOMEN EN FAMILIALE VOORGESCHIEDENIS CONTROLEREN

De eerste stap is om te controleren op tekenen en symptomen die verband kunnen houden met KMEA. Tevens is het belangrijk om de familiale voorgeschiedenis van atopische ziekten in kaart te brengen, omdat het risico op allergieën groter is in gezinnen met bestaande allergische ziekten.

TEKENEN EN SYMPTOMEN DE COMISS®-TOOL
Stap 2
DE DIAGNOSE STELLEN

BESCHIKBARE DIAGNOSTISCHE METHODEN

Er bestaan een aantal procedures om verschillende typen KMEA vast te stellen. Geen van deze tests kan echter worden gebruikt om een definitieve diagnose te stellen, met uitzondering van het eliminatiedieet gevolgd door provocatie. Het eliminatiedieet gevolgd door provocatie wordt door richtlijnen aanbevolen als de gouden standaard om de diagnose te stellen.2,3

Stap 3
DE DIAGNOSE BEVESTIGEN

ELIMINATIEDIEET GEVOLGD DOOR PROVOCATIE

Het eliminatiedieet houdt in dat koemelkeiwit (KME) uit de voeding van de zuigeling wordt geweerd (in het geval van borstvoeding wordt KME geweerd uit de voeding van de moeder).

Als eliminatie van KME uit de voeding van de zuigeling geen verbetering van de symptomen oplevert, is de waarschijnlijkheid van KMEA zeer klein. Als de symptomen verbeteren, wordt meestal overgegaan tot orale provocatie middels gecontroleerde herintroductie van KME om de diagnose KMEA te bevestigen.4,5

Als KMEA is bevestigd, is een therapeutisch eliminatiedieet vrij van KME noodzakelijk.

RICHTLIJNEN VOOR DIAGNOSE EN BEHANDELING

Meer gedetailleerde informatie over de diagnose en behandeling van KMEA is te vinden in de richtlijnen van de European Society of Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition (ESPGHAN) en die van de European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI).2,4

Lees de richtlijnen van de ESPGHAN
Lees de richtlijnen van de EAACI

DESKUNDIGEN AAN HET WOORD: HET DIAGNOSTICEREN VAN KMEA

Bekijk video's waarin vooraanstaande deskundigen hun ervaring met het diagnosticeren van KMEA delen, inclusief het beoordelen van de waarschijnlijkheid van KMEA met de CoMiSS®-tool, de beschikbaarheid van allergietests en het bevestigen van de diagnose met een eliminatiedieet gevolgd door orale provocatie.REFERENCES

  1. Vandenplas Y, et al. A workshop report on the development of the Cow’s Milk-related Symptom Score awareness tool for young children. Acta Paediatr. 2015;104(4):334–9.
  2. Koletzko S, et al. Diagnostic approach and management of cow’s-milk protein allergy in infants and children: ESPGHAN GI Committee practical guidelines. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2012;55(2):221–9.
  3. Luyt D, et al. BSACI guideline for the diagnosis and management of cow’s milk allergy. Clin Exp Allergy. 2014;44(5):642–72.
  4. Muraro A, et al. EAACI Food Allergy and Anaphylaxis Guidelines: diagnosis and management of food allergy. Allergy. 2014;69:1008–25.
  5. Vandenplas Y, et al. Guidelines for the diagnosis and management of cow’s milk protein allergy in infants. Arch Dis Child. 2007;92:902–8.
BELANGRIJKE MEDEDELING: Het is belangrijk dat moeders worden gestimuleerd om borstvoeding te blijven geven, ook als hun baby koemelkeiwitallergie heeft. Meestal is deskundig voedingsadvies nodig om alle bronnen van koemelkeiwit uit de voeding van de moeder te weren. Als er voor speciale flesvoeding wordt gekozen, is het belangrijk om de instructies op het etiket te volgen. Ongekookt water, niet-uitgekookte flesjes of een onjuiste verdunning kunnen baby's ziek maken. Onjuiste bewaring, behandeling, bereiding of voeding kan uiteindelijk negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van baby's. Flesvoeding voor medisch gebruik bij baby's moet onder medisch toezicht worden gebruikt.