In plaats van kerstkaarten – winnaars 2021

kerstkaarten

Welk initiatief wint 1 van de 4 bedragen van € 250?


De afgelopen feestdagen organiseerden wij alweer voor de 10e keer de eindejaarsactie ‘In plaats van kerstkaarten’. Wij vroegen u uw voorstellen voor goede doelen, initiatieven of onvervulde wensen in te sturen.

Ook dit jaar ontbrak het ons wederom niet aan inzendingen! Het is hartverwarmend om te zien dat er in de Benelux diverse initiatieven ontplooid worden die goede doelen ondersteunen. Wij hebben gekeken naar lokale activiteiten die verbinding creëren, kwaliteit van leven verbeteren of een extra steentje bijdragen aan de zorg rondom de patiënt.Winnaars 2021


people photo

1. Leids Universitair Medisch Centrum, Nederland met hun inzending ‘De Hospital Hero App’.

“Het doel van ‘De Hospital Hero app’ is om de spanning en angst van kinderen voor een ziekenhuis bezoek te beperken, waardoor een bezoek fijner, beter en efficiënter zal verlopen. Kinderen beginnen thuis al te spelen met de app. Zo bereidt de app kind en ouder voor op het bezoek aan het ziekenhuis. De app geeft uitleg bij elke stap van het ziekenhuisbezoek met behulp van filmpjes. Zo snappen ouders en kind wat er gaat gebeuren. Daarnaast biedt de app spelletjes voor in de wachtkamer. Kinderen gaan in het ziekenhuis opzoek naar dieren die uit Naturalis zijn ontsnapt. Door vervelende en soms pijnlijke medische handelingen minder spannend te maken voor zowel kind als ouders, kunnen zorgverleners hun werk beter doen.”


people photo

2. Cordaan Utrecht, Nederland, met hun inzending ‘Lekker gemalen’.

“Op onze neurorevalidatie-afdeling en op onze post-covid-afdeling revalideren wij vaak mensen met slikproblemen. Zij zijn soms voor een periode afhankelijk van gemalen voeding. Nu wordt eten vaak op de afdeling of in de centrale keuken door elkaar gemengd en gepureerd, waardoor het er niet aantrekkelijk meer uitziet en mensen er weinig van eten. Goede voeding is essentieel voor de revalidatie. De 250 euro zou kunnen worden gebruikt voor een workshop voor ons keukenpersoneel en voor de voedingsassistenten om gemalen eten er aantrekkelijk en smakelijk uit te laten zien.”


people photo

3. Vzw UNIE-K - Ons Erf Brugge, België, met hun inzending ‘Blotevoetenpad en wilgenhut’.

“Onze grootste wens is dat onze bewoners rust en verbinding kunnen vinden in Ons Bos, dat zo mooi verweven ligt tussen de paviljoenen van Ons Erf. Zeker nu ze in deze afgelopen periode vaak binnen in hun kamer verbleven, willen we hen een snoezelbos schenken. Een bos waar er wat te beleven valt, maar ook een bos waar ze even verstilling kunnen vinden. Een blotevoetenpad en een wilgenhut kunnen deze twee noden op een prachtige manier invullen: een wandeling die even anders voelt dan de wandeling van elke dag, een veilige cocon waar er zonlicht binnenvalt in de spleetjes tussen de takken, en waar af en toe wel eens een vogeltje passeert, is dit niet het ultieme snoezelen? Dit wensen we voor iedereen, dat ze evenwicht kunnen vinden op een hobbelig padje, dat ze rust kunnen vinden te midden van deze drukke wereld. Een blotenvoetenpad en een wilgenhut, te midden van ons bos, zodat wanneer de zon er opnieuw is, we de lichtjes in de ogen van onze bewoners kunnen zien schijnen.”


people photo

4. Maison de repos et de soins La Quiétude-Monjoie in Andenne, België, met hun inzending ‘Bezoek van een pony binnen onze instelling.’

"Ouderen stellen de aanwezigheid van dieren erg op prijs. Ik zou graag willen dat de bedlegerige bewoners bezoek konden krijgen van een kleine pony die aan hun bed zou komen en hen zo wat gezelligheid komt brengen.”

Onze rayonmanagers hebben inmiddels contact opgenomen met de winnaars en wij wensen hen veel succes met hun initiatieven.