Onze website ondersteunt deze browser niet  

★ ★ ★ IN PLAATS VAN KERSTKAARTEN WINNAARS 2019★ ★ ★

WELK INITIATIEF WINT 1 VAN DE 4 BEDRAGEN VAN €250?


Alweer voor de 8e maal organiseerden wij deze traditionele actie ‘In plaats van kerstkaarten’ rondom de afgelopen feestdagen. Wij vroegen u ons deelgenoot te maken van uw voorstellen voor goede doelen, initiatieven of onvervulde wensen.


Ook dit jaar ontbrak het ons wederom niet aan inzendingen! Wij mochten bijna 100 inschrijvingen ontvangen. Het doet goed te zien dat er in de Benelux diverse initiatieven ontplooid worden om goede doelen te ondersteunen. Wij hebben gekeken naar lokale activiteiten die verbinding creëren, kwaliteit van leven verbeteren of een extra steentje doen bijdragen aan de zorg rondom de patiënt.


De winnaars.


1. Een mooi Walloons initiatief van Florence Hansen uit Theux. Verbinding zoeken tussen jong en oud.


“We zijn een zeer dynamisch verpleeghuis en willen graag een intergenerationeel project opzetten tussen onze bewoners en jongeren van een school in Theux. Het idee zou zijn om de leerlingen van de 5e klas uit te nodigen en een carnavalsbal te organiseren. Het doel is om twee generaties met elkaar in contact te brengen en op die manier zowel de kinderen als de bewoners samen een uniek moment te laten beleven. Voor deze gelegenheid zouden we een zangeres uitnodigen en een kamer versieren met de kleuren van het carnaval. Door dit project en de momenten samen ontstaat er een band die het dagelijkse leven van de bewoners een beetje vrolijker maakt, dankzij de glimlach en de dynamiek van de kinderen”.


2. Uit het oosten van Nederland kwam het idee van Marlinda Rademaker om een “Healing Environment” te maken die bijdraagt aan positief herstel van patiënten. Ze willen met de tuin bijvoorbeeld ic-patiënten de mogelijkheid geven even naar buiten te kunnen, maar ook een terminale patiënt kan nog een laatste keer van de buitenlucht genieten. De tuin wordt niet alleen toegankelijk voor patiënten, maar ook voor medewerkers. Ideeën voor de invulling zijn er: bijvoorbeeld bankjes langs de paden waar een patiënt even kan rusten, een plekje waar iemand met zijn of haar huisdier herenigd kan worden, bijenkassen en extra beleving in de tuin door kunst en het lokken van insecten.


3. Uit Stabroek (België) kwam het mooie initiatief van Rien Bruynincke. Genieten en bewegen in een levensfase waar het moeilijk is om dit geheel zelfstandig te kunnen doen. Ze proberen geld bij elkaar te krijgen voor een "Fietslabyrint". Dit is een groot pc-beeldscherm dat aan een hometrainer gekoppeld kan worden. Men kan daarop verschillende routes instellen, die je kan fietsen. De omgeving van deze route komt dan ook op het scherm, zodat het lijkt alsof je echt die route rijdt. Het is vaak erg moeilijk om hoogbejaarden te stimuleren te bewegen, maar bewegen blijft tot op zeer hoge leeftijd van groot belang. Zelfs bij mensen met dementie is bewegen van cruciaal belang. Om dat bewegen aantrekkelijker te maken willen we graag zo'n "fietslabyrinth" aankopen.


4. Veel kinderen komen in het ziekenhuis om onderzoeken te laten verrichten. Dit is voor hen heel erg spannend. In het Radboud UMC Nijmegen willen ze kinderen in de wachtkamer voorbereiden op dit onderzoek door middel van een filmpje. Karen van Hulst stuurde haar wens in. ”Binnen ons slikteam maken we röntgen-slikvideo's om de slikveiligheid en efficiëntie van verschillende eet-/drinksubstanties te bepalen. Ouders en kinderen komen een middag naar het ziekenhuis, krijgen een logopedisch onderzoek, een slikvideo bij de radiologie in aanwezigheid van de logopedist en een uitslag gesprek. Voor ouders en kinderen (vaak met CP en complexe problemen) is het moeilijk om zich vooraf een voorstelling te maken van wat er gaat gebeuren. Graag zouden we een kindvriendelijk voorlichtingsfilmpje willen maken om kinderen en ouders vooraf beter te infomeren zodat de kans van slagen bij dit onderzoek nog groter wordt”.


Onze rayonmanagers hebben inmiddels contact opgenomen met de winnaars en wij wensen hen veel succes met hun initiatieven.