In plaats van kerstkaarten 2017 winnaars!

Lekkere frieten, een echte “sterrenmaaltijd”!

 

Dit jaar organiseerden wij voor de 7e keer de goede doelen actie ’In plaats van kerstkaarten’. Wederom ontvingen we veel inzendingen met goede doelen die jullie een warm hart toedragen!

 

Uiteindelijk zijn de volgende 2 inzendingen als winnaars uit de bus gekomen:

 

1. Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé - Verpleeghuis De Molenberg:
‘Koken voor slikproblemen’

Annelies Snels, logopedist in verpleeghuis De Molenberg: "Als logopedist heb ik tot taak om de slikfunctie van onze bewoners en soms ook van buitenaf te beoordelen. Helaas kom ik soms tot de conclusie dat iemand een gemalen of glad gemalen maaltijd moet gaan eten. Dit betekent vaak dat iemand soms veroordeeld is tot een levenslange slappe hap, die er ook nog eens niet mooi uitziet op een bord. Het gemalen eten moet vaak onder tijdsdruk gemaakt worden in de keuken van de afdeling en dan ontbreekt tijd, maar welllicht ook de instrumenten, creativiteit of voedingsmiddelen om er toch nog iets leuks van te maken. Graag zou ik iemand willen hebben die in de praktijk onze mensen kan ondersteunen in het opmaken van een bord en die ook de tools aanlevert, hetzij in de vorm van vaardigheden of spullen. Waar vind ik zo iemand? Dat is al een wens op zich! Een gepensioneerde kok? En als het onmogelijk is dan zou ik graag een kok willen die een sterrenmaaltijd kan maken op een feestdag op basis van een gemalen maaltijd! Wat te denken van Pasen 2018?"

 

2. Nationaal Multiple Sclerose Centrum Melsbroek:
‘Frietdag’

Sarah Vanlievendael, logopedist Nationaal Multiple Sclerose Centrum: "Ongeveer 1 jaar geleden werden frieten in onze instelling van het menu geschrapt. Een deel van ons publiek is langdurig opgenomen. Zij wachten op woonoplossingen en verblijven hierdoor vaak meer dan 1 jaar in het Nationaal Multiple Sclerose Centrum. Wij horen vaak van onze patiënten dat zij de frieten enorm hard missen. Daarom zouden we – met de groep van langblijvers voor ogen - graag een frietdag in de zomer organiseren. Indien het financieel haalbaar is, zouden we graag een mobiele frietkraam huren zodat professioneel gebakken frietjes kunnen worden aangeboden. Als dit financieel niet haalbaar is, wil het paramedisch personeel zelf frietjes bakken. Omdat iedereen water in de mond krijgt als de geur van frietjes zich verspreidt, willen we het evenement openstellen voor alle patiënten in ons centrum, maar onze focus ligt wel bij de langblijvers. Zij worden ondersteund door het personeel om de frietjes te eten en er wordt ook gekeken naar de slikmogelijkheden. In eerste instantie zal een deel van de frieten minder hard worden gebakken voor wie zachte voeding moet eten. Voor de patiënten die enkel een halfvaste consistentie mogen eten, zullen de frieten door de roerzeef/passe-vite worden gedraaid. Gemengd met wat saus krijgen ze dan een puree met frietsmaak. Wij hopen dat wij met uw hulp de droom van vele patiënten om nog eens lekkere frietjes te eten, kunnen vervullen."