Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to main content
Wondzorg en voeding

Wondzorg en voeding

Doorligwonden of decubitus ontstaan als door druk op de huid de bloedtoevoer wordt gestremd, waardoor de huid afsterft. Vaak ontstaat dan eerst een blaar en daarna een open zweer. Decubitus komt vooral voor bij mensen die langere tijd immobiel zijn, zoals ouderen of mensen in een rolstoel. Het gaat dan meestal om plekken die voortdurend in contact staan met een bed of een stoel, zoals de billen, de rug en de hielen.

Aangezien er op celniveau veel gebeurt tijdens het wondgenezingsproces, is het belangrijk de cellen van de juiste voedingsstoffen te voorzien. Wonden genezen is hard werken voor het lichaam, zodat het meer calorieën, eiwitten (proline en arginine) en andere voedingsstoffen nodig heeft, zoals vitamine A en C en soms ook het mineraal zink. De inname van deze belangrijke voedingsstoffen kan gemakkelijk worden verhoogd middels medische voeding, maar maak een afspraak bij een diëtist als u weinig eetlust heeft of als de wond niet beter wordt.

Factoren die de wondgenezing kunnen vertragen
Infectie, diabetes, stress, overmatig alcoholgebruik, roken en bepaalde medicijnen, zoals corticosteroïden, niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's) en bepaalde chemotherapeutische middelen, kunnen het genezingsproces vertragen.

Voedingstoestand bij wonden
Om uw voedingstoestand te meten, neem het Mini Nutritional Assessment af. De self-MNA(R) is een screening tool op ondervoeding voor ouderen (>65 jaar). Laat dit formulier aan uw behandelaar of arts zien voor doorverwijzing of behandeling.
Maak kennis met het assortiment